Hoppa till innehållet

Jackpott för kvinnor när Handels inkubator tar in ny kull

Företagsinkubatorn SSE Business Lab, som fostrat bland andra Klarna och Budbee, tar in nio nya startups i sitt program. På listan av bolag hittas allt från en mindfulness-app för barn till en tjänst som hjälper unga att hitta rumskompisar.

Grundarna i Numbery, som är ett av bolagen som tagits in i inkubatorn SSE Business Lab.
Grundarna i Numbery, som är ett av bolagen som tagits in i inkubatorn SSE Business Lab.
Geils grundare.
Geils grundare.Foto: Even Clausen Jystad

Efter en hård gallringsprocess har inkubatorn på Handelshögskolan i Stockholm plockat ut nio unga bolag som ska utbildas och coachas av experter ur företagsvärlden.

För att få söka till inkubatorn krävs en koppling till skolan. Några av grundarna är eller har varit studenter på skolan. En av idéerna, en mindfulness-app för barn, är framtagen av en tidigare handelsdoktorand. I år är dessutom sju av de nio bolagen grundade av en kvinna eller av en blandad sammansättning av kvinnor och män, vilket bland annat drivs av ett mångfaldskriterium vid antagning till programmet.

Inkubatorns kommunikationsansvarige, William Hagströmer, är förvånad över att så många ville delta i programmet. Han tror att inkubatorns nya fond som ger bolagen möjligheten till en investering bidrog till det oväntade söktrycket.

”Det fanns en rädsla att lågkonjunkturen skulle skulle skrämma folk från att söka, men vi ser tvärtom ett ökat tryck. Att fonden erbjuder snabb tillgång till tillväxtkapital bidrar nog till det,” säger han.

Fonden, som grundades under slutet av 2022, stängde nyligen sin första runda på 40 miljoner kronor. Under våren kommer två av de nio bolagen som kommit längst i sin affärsresa, kondomtillverkaren Geil och fintechbolaget Numbery, erbjudas en investering på 300.000 kronor. 

För de övriga sju bolagen som inte kommit lika långt väntar inga pengar, men däremot ett åtta veckors intensivt så kallat ”bootcamp” med workshops, coaching och slutligen en demo-dag. Då får bolagen pitcha sina affärsideér för inkubatorns investerarnätverk.

Geil och Numbery, som ska ta del av investeringen och genomgå ett längre program än de övriga, ska coachas av Andreas Grape och Ingrid Bojner, tidigare vd på Storytel. För resten är det Pocketlaw-grundaren Kira Unger och affärsängeln Karl Prytz som står för vägledningen.

”Som investerare har jag länge imponerats av kvaliteten på bolagen från SSE Business Lab och deras roll i ekosystemet. Det ska bli givande och kul att få ta en aktiv roll i inkubatorns arbete”, säger Andreas Grape i ett uttalande.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera