Hoppa till innehållet

Jämställd kapitalfördelning på enhörningarnas plantskola

Fördelningen av riskkapital är ökänt ojämställd. Men på Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab, som har skolat fram bolag som Klarna, Voi och Budbee, har man arbetat aktivt för att förändra det. Och nu märks resultatet.

”Det är ett så tydligt bevis på att man verkligen kan ta bort de strukturella hindren”, säger vd Julia Delin.

Julia Delin, vd för SSE Business Lab
Julia Delin, vd för SSE Business LabFoto: julianawg

Att den stora majoriteten av riskkapitalet går till män har varit en sanning i många år. Enligt Di:s senaste kartläggning, som gjordes för året 2020, gick bara en procent av kapitalet som investerades i Sverige till bolag grundade av kvinnor, medan 11 procent gick till mixade team.

Kanske kan en lösning vara att få fler kvinnor att starta företag under studietiden. Det tror åtminstone Handelshögskolan i Stockholm, vars inkubator SSE Business Lab siktar på större jämställdhet i nästa generations bolag.

I verktygslådan finns bland annat ett mångfaldskriterium vid antagning, utbildning om jämställdhet och nej till VC-firmor som saknar kvinnliga representanter i beslutsfattande organ.

”Jämställdhet är något som genomsyrar hela organisationen och inte bara ett fokusområde som man tar tag i när man har tid”, säger Julia Delin.

Och nu verkar det som att satsningen burit frukt. När resultatet summeras för 2021 står det klart att drygt hälften av kapitalet, 57 procent, gick till mixade team. 17 procent gick till team med endast kvinnliga grundare och 26 procent till endast manliga. Bolag med kvinnliga vd:ar lockade mest kapital, 57 procent.

”Plötsligt har vi en organisation där alla har blivit antagna på samma villkor, alla får exakt samma utbildning, alla har tillgång till samma resurser, alla får kontakt med samma investerare. Och plötsligt fördelas kapitalet nästan lika. Det är ett så tydligt bevis på att man verkligen kan ta bort de strukturella hindren, och då kommer det inte finnas någon skillnad på hur mycket kapital män och kvinnor reser.”

Enligt Julia Delin märks effekten av organisationens jämställdhetsarbete redan på ansökningsnivå, eftersom personer som vill vara i en jämställd miljö attraheras att söka. Från investerarhåll är reaktionerna på jämställdhetsarbetet desto mer blandade.

”De flesta tycker att det är helt fantastiskt, men det är kanske inte så uppskattat av de som bara har män i teamet och som inte blir inkluderade i vårt nätverk. Samtidigt har jag haft diskussioner med sådana som tycker det är jättebra och som menar att det pushar dem.”

Sammanlagt tog bolagen inom SSE Business Lab in 35 miljoner kronor i fjol. Trots att det i riskkapitalsammanhang är ett litet belopp är Julia Delin övertygad om att utvecklingen har betydelse. Inkubatorn har tidigare utgjort grogrund för välkända bolag som Voi, Klarna och Budbee, och nu hoppas hon att deras jämställdhetsarbete ska bidra till ökad mångfald bland nästa generations företag och ledare.

”Vår vision är att skapa mer medvetna ledare i framtiden. Oavsett om de bygger framtidens unicorn eller inte så tror jag att SSE Business Lab kommer vara en grogrund för medvetna chefer som förstår och vill jobba med mångfald”, säger hon.

Innehåll från AudiAnnons

Så har världens bildesign förändrats i och med elektrifieringen

Elbilar förnyar bilvärlden med sina slanka former och smarta interiörer.

Nu kommer en ny suv som visar en ny väg med innovativ design och ny teknik.

– Det ska vara snyggt men också funktionellt, säger Audis kommunikationschef Irene Bernald.

Extern länk: Elektrifiering på nästa nivå – Audis nya premium-SUV

I takt med elektrifieringens framfart i bilindustrin har designens spelregler omdefinierats.

Från de skulpterade linjerna som skär genom vinden till de rymliga och innovativa interiörerna har elbilarna inte bara förändrat vår syn på mobilitet – de har revolutionerat själva sättet vi ser på och upplever bilar.

Enligt Irene Bernald, kommunikationschef på Audi, är det inte bara formen som förändras med elektrifieringen, utan även bilens själ och funktion.

– Eftersom lång räckvidd är ett av de viktigaste kraven på elbilar har aerodynamiken ökat ännu mer i betydelse, och mycket av utvecklingsarbetet sker i vindtunneln. Ibland kan det vara små detaljer som gör att luftflödet ändras och blir mer effektivt, säger Irene Bernald.

Exempelvis har ytan på undersidan av Audis elbilar samma mönster som en golfboll med små urgröpningar för att luften ska flöda på bästa sätt.

– Märkets identitet är viktig. Man ska känna igen att det är en Audi och alla elbilar har element i designen som visar att det är elbilar.

Unik elbilsplattform

Audis nya elektriska suv, Q6 e-tron, sticker ut med både sitt utseende och sin prestanda, med upp till 623 kilometers räckvidd och snabbladdning tack vare 800-voltsteknik.

– Bilen bygger på en helt ny unik elbilsplattform, Premium Platform Electric (PPE), där batteriet ligger i bottenplattan. Fördelen är att innerutrymmet kan optimeras, och det blir rymligare utan kardantunnel. PPE är också designad för att vara flexibel så att den kommer att kunna användas för många kommande modeller, både högre suvar och lägre bilar som till exempel kommande A6 Avant e-tron, berättar Irene Bernald.

Hur har övergången till elbilar påverkat ert designspråk?

– Teknik och design går hand i hand, det ska vara snyggt men också funktionellt. Audi leder utvecklingen inom belysningsteknik och har visat att strålkastare och bakljus både kan vara en integrerad del av bilens design och identitet, samtidigt som de har funktionerna som ökar säkerheten.

”Levande” bakljus

Q6 e-trons OLED-bakljus har 360 digitala delar som visar nya bilder var tionde millisekund genom en specialalgoritm. Det gör att de uppfattas som levande.

– Samtidigt är de uppkopplade mot molnet så att de kan visa varningstrianglar för att varna bakomvarande trafik om det behövs. De kan också öka i styrka om en bakomliggande bil kommer för nära för att uppmärksamma föraren, säger Irene Bernald.

Nya ikoniska modeller

I framtiden tror Audis kommunikationschef att interiören kommer få allt större betydelse.

– Vi tillbringar mycket tid i bilen och har krav på att det både ska vara effektivt och avkopplande. Interiören blir alltmer digital.

Nya Q6 e-tron har en stor panoramadisplay som kan kompletteras med en skärm för passageraren. Där samlas all viktig funktionalitet och där går det också att göra mängder av individuella inställningar.

– Samtidigt ser vi en motsatstrend där den övriga inredningen som kontrast blir mer ombonad med trä och mjuka, stoppade och återvunna material. I takt med att vi ställer om och elbilar blir det nya normala ser jag fram emot ännu fler unika och ikoniska modeller.

Extern länk: Kraftfullt utseende, dynamiska proportioner och imponerande köregenskaper – här är nya Audi Q6 e-tron 

 

Mer från Audi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Audi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera